De Landcruiser

” Landcruiser HZJ 78 uit 2008 met de 4.2 diesel”

Enkele van de meest onderweg gehoorde opmerkingen:

  • Ja dat is toch wel de beste hè.. (als jij het zegt zal het wel zo zijn)..
  • Meest betrouwbaar, simpele techniek, dat zijn de echte hè.. (hij is echt ja)..
  • When you gonna sell it “call me” ..(ok aai sjel call Joe)..
  • Wow wat een mooie auto “ja daarmee kom je overal hè” ..(bijna wel ja)..
  • Gaat nooit stuk hè zo’n Landkruizer ..(bijna niet nee maar je moet ‘m wel onderhouden)..

De grote verbouwing

Na 2x een reis een van 10 maanden en een van 20 maanden en een jaar stalling in Zuid-Afrika werd het wel eens tijd voor een grondige “grote beurt”. Her en der kwamen wat gaten die er voor vertrek niet zaten dus die werden vakkundig hersteld. De onderkant van de toyo was door de vele woestijnen en gravelwegen flink gezandstraald en zag er niet echt fraai uit. Dankzij de beschikbaar gestelde ruimte inclusief hefbrug bij Damstra USA Cars in Franeker kon ik mooi op hoogte de toyo voorzien van een nieuwe beschermlaag. Wat ik er op smeer? Na het schoonmaken met staalborstel gaat er eerst een laagje “ brunox” op een epoxy roestomvormer die tevens dient als grondlaag. De afwerking is met “ granit deklak” van wilckens nopolux een 1 component op terpetine basis speciaal geschikt voor landbouwmachines, goed spul en niet duur. (je kan het bestellen bij www.histoparts.com).

De wielkasten werden opnieuw gedaan met steenslagcoating van “ gravitex” lekkere dikke laag aangebracht zodat hij weer de nodige gravelwegen aankan. Verder werden alle keeringen en wiellagers van de assen vernieuwd en en passant heb ik ook nog voor en achter een luchtbediend ARB sperdifferentieel ingebouwd. De komplete vering van “old man emu” zat er ook al meer als 100.000 km onder dus nieuwe der’op geen gezeik op de volgende trip. De voorbumper kreeg een nieuwe look incl nieuwe warn zeon lier (deze keer met touw). Nu we toch zo lekker bezig waren heb ik het hele interieur eruit gesloopt en aangepast. Konden we gelijk de rvs watertank repareren want die lekte een beetje. De laatste modder van kameroen kon gelijk ook worden verwijderd. Na lang wikken en wegen hadden we besloten dat het tijd werd om de daktent vaarwel te zeggen en een hefdak bij PSP te bestellen. Zodoende krijgen we meer ruimte in de auto en kunnen we er zelfs in koken (als ik er een keukentje inbouw).

Er komt een hete lucht kachel in en de agm huishoudaccu werd vervangen door lithium exemplaren. De witte kleur van de toyo bleek toch wel fel aan de ogen vooral tijdens het reizen door zonnig Afrika tijd voor verandering dus. Gekozen is voor een orginele toyota kleur “ olive green” De onderste 50 cm werd gespoten met “raptor liner” een structuur coating die ze normaal gesproken in de laadbak van een pick-up spuiten. Zeer slag- en krasvast dus uitstekend geschikt voor een terreinauto die ook zodanig wordt gebruikt. Na bijna een jaar werken aan de Landcruiser zijn we trots geworden op het resultaat en kan ie weer op pad voor nieuwe avonturen.