Nico & Joska

Nico

Na de lagere school, havo en militaire dient begon het werkzame leven, de eerste baan was als 19e jarige bij Intersurf Sneek als verkoper,reparateur,opleider etc. Na een jaar werd het tijd voor een beter salaris en totaal wat anders, ik werd fulltime barkeeper bij Joop’s Cafe in Sneek. Hier heb ik Joska ook leren kennen. Ook heb ik nog enige tijd in de ambulante handel gezeten (marktkoopman op jaarmarkten en braderieen met kleding) alvorens bij Silini fashion te gaan werken in Amsterdam. Deze groothandel in kleding zat in het World Fashion Centre en hier runde ik de dagelijkse gang van zaken. Na een jaar of 10 werd het tijd voor iets anders en werd de kleding vaarwel gezegd hiervoor in de plaats kwamen “ jeep onderdelen” het 4×4 virus had ik al te pakken sinds 1993 en 7 jaar later van deze hobby mijn werk gemaakt. Als oprichter en eigenaar van Jeepparts.nl. De zaak werd in 2014 verkocht en de lang op reis kriebels begonnen. In 2015/16 hebben we de auto verscheept naar Kaapstad en een reis van 42000 km gemaakt door 14 landen in 10 maanden tijd. De sabbatical van Joska zat er op en na nog 1x de croatia trophy te hebben gereden werd na een lange reeks trophy deelnames alles wat omtrent met deze hobby te maken had verkocht. We leefden 7 maanden op een zeilboot van 9 meter en 4 maand in een gemeubileerd appartement om vervolgens in feb 2017 weer te vertrekken voor een lange reis. Deze zou uiteindelijk via de Noordkaap 20 maanden later en 75000km verder eindigen via de westkust van Afrika in Kaapstad. Er deed zich toen de mogelijk voor om in Brabant te gaan wonen in het huis van vrienden die een reis van een jaar in Zuid Amerika gingen maken. We zochten beide werk in deze provincie en vonden allebei snel een baan, ik bij mijn voormalige concurrent B&S Autoparts waarbij ik me weer kon storten op de verkoop van 4×4 onderdelen. Aangezien we toch niet goed konden aarden in deze provincie kozen we ervoor om terug te gaan naar het noorden. We kochten een huis in Wanswert. Een dorpje met nog geen 200 inwoners gelegen tussen Leeuwarden en Dokkum, ik kon de werkzaamheden voor B&S vanuit huis voortzetten en Joska had werk in Beetsterzwaag. We hielden het niet zo lang vol en na 2,5 jaar namen we ontslag,werd het huis verhuurd en vertrokken we naar Albanie. In 2019 werd Niejotravels opricht en zijn we bezig deze onderneming gestalte te geven.

Joska

Na mijn VWO opleiding ging de studie verder op de universiteit in Groningen, het werd heen en weer reizen met de trein omdat we al samenwoonden op een flatje in Sneek, Nico reed ’s ochtends naar Amsterdam en ik ging naar Groningen, we woonden mooi in het midden zullen we maar zeggen. Na het afronden van de studie psychologie ging ik bij diverse werkgevers in het noorden van het land aan het werk. In 2006 en 2007 heb ik nog een vervolgopleiding tot GZ-psycholoog gedaan.  In het begin moest ik niet zoveel van Nico’s 4×4 hobby hebben dat was zijn ding. Maar na het reizen met de 4×4 door Scandinavië en de Pyreneeën merkte ik dat de vrijheid van overal de auto neer kunnen zetten in de meest prachtige natuur mij erg aantrok. Daarnaast was het bijzonder om te ervaren dat de 4×4 (eerst was dit nog een Jeep Wrangler) overal kwam zodat we op de mooiste plekken in de natuur sliepen met de prachtigste uitzichten en de meest heldere sterrenhemel. In die natuur zijn deed me goed en ik wilde meer ontdekken. Daarnaast vond ik het navigeren leuk en in 2010 werd ik zelfs bijrijder, navigator in de trophy’s. Banjeren door kniehoge blubber om de lier vast te maken aan een boom wie had dat ooit gedacht dat zoiets leuk kon zijn. Nico rijdt erg goed dus ik moest de snelheid met het navigeren erin houden. Het was leuk om op deze manier samen te werken en soms ook erg spannend. 

Werk was leuk en ging wel door maar het verlangen naar het vreemde, wat is er nog meer op deze wereld en hoe leven de mensen daar in dat verweggistan bleef en werd groter naarmate de tijd verderging en elke dag steeds meer op elkaar ging lijken. 

Na eenmaal 10 maanden weg te zijn geweest (zie het verhaal hierboven) wist ik zeker dat ik dit reizen veel meer en veel langer wilde doen. Dus we zijn na een jaar werken weer verder getrokken en hopelijk blijven we dit nog lange tijd doen. Het heeft heus ook zijn zware momenten maar onderweg zijn en ontdekken zorgen ervoor dat ik het gevoel heb alles uit het leven te kunnen halen wat er is. Dus we vertrekken straks weer vanuit het mooie Albanië, deze keer richting het oosten.