En we zijn onderweg.

Na lang wachten, werken en voorbereiden was het dan eindelijk zover. Woensdag 15 februari ging onze reis van start. Het was een emotioneel begin, we namen immers op deze dag niet alleen afscheid van vrienden en familie maar ook afscheid van een goede vriendin. Nog maar 42 jaar, getrouwd met goede vriend Anton en dochtertje Quinta van 8 jaar achterlatend. Het leven is soms hard. Op weg naar Bremen alwaar we 4 anderen zouden ontmoeten en samen de tocht naar de Noordkaap zouden ondernemen. De volgende dag vertrokken we al vroeg richting Hirtshals het uiterste noorden van Denemarken alwaar de volgende ochtend de boot naar Langesund in Noorwegen zou vertrekken. ’s Avonds hebben we ons tegoed gedaan aan een heuse amerikaanse grilled superburger.

Deze echte yank kwam “ straight out of texas”  en was overgewaaid naar Denemarken en begon hier hamburgers te verkopen in zijn rijdende keuken en ze waren verrukkelijk. Na de volgende ochtend even gezocht te hebben naar de juiste haven, stonden we mooi op tijd in de rij voor de boot. De overtocht duurde 4,5 uur. Het reisje was niet zo bijzonder vanwege de mist. Aangekomen in Noorwegen reden een stuk toeristische route en zochten een overnachtingsplek. Siem en Johan gingen dapper kamperen in hun meegebrachte tent (wel met kacheltje maar toch). Menno met zoon Nick en wij hadden een hytte voor 4 personen lekker warm met keukentje en stapelbedden. Bij het afrekenen bleek kamperen ook nog eens duurder per persoon dan de hut die wij hadden.

Het zuidelijk hoger gelegen deel van Noorwegen was mooi wit en we hadden een mooie route gepland, het tempo en de afstanden lagen voor ons doen een beetje hoog en we vroegen ons samen al een paar keer af of dit nou echt was wat we wilden en al zo lang weer naar verlangden. Na nog een dag besloten we de knoop door te hakken en in goed overleg hebben we de mannen laten gaan, deze hadden immers ook een heel ander tijdschema en moesten binnen 14 dagen weer thuis zijn. Wij namen de boot in Bodo en gingen naar de Lofoten.

Volgens sommige een van de mooiste eilandgroepen ter wereld. De vijf eilanden strekken zich uit over zo’n 250 km er wonen hier maar liefst 40.000 vissers die met hun kleine vissersbootjes de kou en woeste zee overwinnen om de lekkerste vis te vangen. De stokvis van hier is beroemd. De Lofoten schijnen ook een van de oudste rotsformaties te zijn, gevormd ongeveer 3 miljard jaar geleden. Er is hier ook een grot uit de steentijd gevonden met tekenen dat er hier al vroeg leven was. En natuurlijk de vikingen die woonden hier ook. De fotobladen spreken over een waar fotowalhalla, dat blijkt ook als we vele fotografen van over de hele wereld tegenkomen. Niet alleen om het noorderlicht maar ook het prachtige landschap vast te leggen. We hebben de afgelopen dagen in de vrije natuur gekampeerd en in de auto geslapen. De zelfgemaakte isolatie voor de ramen doet goed zijn werk en het is nog steeds prima te doen. Alhoewel de ruimte in de auto soms te wensen overlaat.

 

Een gedachte over “En we zijn onderweg.

 1. Hallo Joska en Noco,
  Ik ben vanavond begonnen bij het begin van jullie grote avontuur en lees nu dat jullie heel veel genieten van het mooie uitzicht, daar in Noorwegen.
  Wat een mooie foto’s hebben jullie geschoten. Fantastisch. Ik ga nu weer even verder met het lezen van jullie verhaal
  hartelijke groet,
  Mieke Poelstra uit Burgum

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s