AM PM (best lastig)

De titel verwijst naar een foutje in onze planning.

De 12 uurs aanduiding wordt eigenlijk alleen nog maar in Engelstalige landen gebruikt, om toch te weten wat voor tijd ze bedoelen voegen ze PM of AM toe. De meeste landen in Europa gebruiken gewoon de 24 uurs klok en dan weet je altijd hoe laat het is.

AM staat voor Ante Meridiem wat betekent “voor de middag”, 10.00 AM is dus 10 uur in de ochtend. PM staat voor Post Meridiem logischerwijs is dit na de middag. 10.00 AM is dus 10 uur in de ochtend en 10.00 PM is dus 22.00 (voor normale mensen zullen we maar zeggen).

Echt duidelijk zal het wel nooit worden, maar de Engelsen houden er wel meer vreemde dingen op na zoals auto’s met het stuur aan de verkeerde kant, ze rijden ook aan de voor ons verkeerde kant. Met maten en zo ook, centimeters worden inches en kilometers zijn ineens miles. Allemaal niet zo logisch in deze moderne wereld.

Maar goed, we hadden een ticket voor de ferry naar Palermo (Sicilië) en die ging op 16 feb om 19.30 (stond ook zo op het ticket en internet) duidelijk dus half acht ’s avonds. We kregen echter mail dat deze dienst is geschrapt en we konden op 12 of 19 feb met de ferry om 3.30. Er stond verder geen AM of PM bij maar had bij het boeken de vorige keer begrepen dat het inderdaad 03.30 is dus half vier in de ochtend anders stond er wel 15.30…Bij de incheck regels stond wel ineens voor 11.30 PM.

Wij gingen dus van de 19e uit en dan zouden we rond een uur of 18.00 wel naar de haven om in te checken. Daar aangekomen heb je aan de rechterkant van de weg de nodige kantoortjes van diverse maatschappijen om je boarding papieren te halen. Het schijnt nogal moeilijk te zijn schijnbaar want er staan talloze “fixers” om je te vertellen dat als je met Grimaldi vaart je naar het Grimaldi kantoor moet. Dat voor een vergoeding van “doe maar 10 euro” want ….. ik heb dit en dat en mijn familie etc etc.. 

Aangezien wij inderdaad met Grimaldi gingen bleek dit kantoor dicht te zijn, wij dachten nog we zijn te vroeg. Toch maar even contact gezocht met een behulpzame Tunesiër, ticket laten zien en ja hoor die ging gister nacht…..inderdaad de 19e maar dus eigenlijk de 18e want dan moest je al inchecken. Nou alle vleeswaren kwam op tafel, en we waren er wel klaar mee, omboeken had geen zin want de boot ging maar 1x per week…

Wat doen we? Er lag een boot naar Genua klaar en die gaat over 2 uren, kost €580,- en cash betalen, na 10 seconden overleg , ja doe maar we willen hier weg. Gelukkig hadden we nog wat contanten bij de hand en kochten een ticket naar Genua, daar waar de reis naar Tunesië ook begon. Tunesië was geweldig geweest maar we waren nu klaar om te vertrekken, even omschakelen geen Sicilië maar Italië van noord naar zuid zou het worden.

De volgende overtocht wachtte op ons op 1 maart naar Albanië. We hadden dus iets meer als een week om deze ruim 1000 km te overbruggen, het weer was iets grijs en grauw maar wel droog. We reden door het midden Toscane en Umbrië en Puglia, een bergachtig gebied met mooie kleine wegen en vele oude stadjes waar we regelmatig een kijkje namen.

Geleerd van onze ervaring dubbelcheckte ik onze vertrektijd in Brindisi die was om 23.00 ’s avonds. Ik stuurde een mail met de vraag vanaf hoe laat we konden inchecken want dat stond niet op de papieren. Het antwoord duurde langer dan verwacht en uiteindelijk kregen we 1 dag voor vertrek mail… De boot gaat niet!

Optie 1 “geld terug” Optie 2 “ omboeken naar andere ferry op dezelfde dag maar dan Bari-Durres”. Nou doe optie 2 dan maar we zaten tenslotte nog in de buurt van Bari, later nog gebeld met de maatschappij met de vraag of we dezelfde dag nog konden vertrekken, dat kon. De ticket werd gemaild en zo zaten we diezelfde avond op de ferry naar Durres in Albanië.

2 gedachtes over “AM PM (best lastig)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s