LIWA…

Huh, nooit van gehoord.

Moreeb Dune, nee zegt me helemaal niets.

Ok… Het Liwa festival vindt eens per jaar plaats en alles draait er om de Moreeb Dune. Een zandduin gebied waar je duinen vind die maar liefst 300 meter hoog zijn, maar het bijzondere is de helling die is 50 graden en gaat aan een stuk recht omhoog. Elders bestaan zulke hoge duinen meestal uit gestapelde duinen.

De stad Liwa een grote oase ligt helemaal tegen de grens aan met Saudi Arabië, Abu Dhabi is hier vandaan 250 km en Dubai nog 100 km verder. Ik ben dus inmiddels in de VAE oftewel de Verenigde Arabische Emiraten. Hier spreken ze van UAE = United Arabic Emirates. Als Emirati zelf zeggen waar ze vandaan komen en ze roepen “UAE” dan begrijpen mensen vaak niet wat ze bedoelen. Meestal vullen ze dat dan snel aan met “Dubai” ah dan snappen ze het wel niet wetende dat Dubai geen land is maar onderdeel van de zeven emiraten die dus verenigd zijn. Iets meer dan 10 miljoen mensen wonen er. Ook hier is maar liefst 90% van de bevolking import, bestaande uit westerse expats (die meestal een goede baan heeft) en als je geen goede baan hebt en afkomstig bent uit Azië dan heet je arbeidsmigrant. De woon en werk omstandigheden van de laatste groep zijn rond uit belabberd. Ook hier veel olie, inwoners betalen geen belasting, maar sinds kort wel 5% btw. Gezondheidszorg en studies zijn allen gratis..

Maar goed Liwa festival, ik kwam het tegen in de voorbereiding op internet en had op het bekende filmpjes kanaal al een wat beelden voorbij zien komen van auto’s met vele pk’s die tegen een zandduin opreden. Niet wetende dat ik enkele jaren later daar getuige van was. Het festival is groot, heel groot en begint tegenwoordig al op 8 dec en duurt t/m 31 dec.

Alle infrastructuur is hier ingericht op dat ene gebeuren want verder is hier niks en loopt de weg dood. Als kampeerder kan je hier een “kamp huren” dan krijg je een plek met douch toilet wagen, stroom en water en een tent. Deze kampen heten de zgn VIP camps. Je kan ook een opgetuigde tent huren of je kan naar de camper plekken die ook van alle nuts voorzieningen zijn voorzien. De rest is “free camp” of NO CAMP. Er is een Liwa Village een soort netwerk plek voor de ondernemers en vermaak voor de kinderen, wat (dure) winkeltjes en natuurlijk maagvulling uitbaters.

Naast de village is even een eenmalig stadion gebouwd voor de Monster Jam, u weet wel die auto’s met heeeele grote wielen die salto’s maken (zo niet google maar even).

Verder zijn dragraces, SSV races , demo’s en van alles en nog wat. Ook drie weken lang elke avond een vuurwerk show om 20.00 uur. Mobiele tanktrucks ingericht als heus pompstation staan klaar om de wagens weer van nieuwe peut te voorzien.

Mocht je maleur hebben kan je naar de “garage lane” waar ook weer van alles en nog wat wordt verkocht.

Tientallen luxe uitgeruste catering en koffietenten staan opgesteld om de inwendige mens te voorzien. Meestal rijdt de klant gewoon naar de betreffende tent toe en toeterd dan, de medewerker sprint met menukaart naar de klant, deze besteld en betaald en hoeft zo zijn auto niet uit. Geen drive thru maar “drive for”.

Emirati noemen dit festival “kermis” en kijken hier het hele jaar naar uit. Verder is er nog een plein met van alles en nog wat te koop, een supermarkt, kampvuur houtverkopers en veel scheppers.. Wat dat is? Dat zijn indiërs of pakistani met een schep. Als Emirati een kamp hebben moet er geschept worden, kabels of het omheiningsdoek oid er zijn er tietallen dus zal er wel veel vraag naar zijn.

Indien je iets van nachtrust wenst zal je je toch even uit het epicentrum van dit motorgeweld moeten verwijderen want het “ bij de bult omhoog rijden” gaat tot in de vroege uurtjes door.

        Zo gaat het dus elke dag vanaf een uur of twaalf tot 5 uur in de ochtend

Ik had een redelijke plek op zo’n 5 minuutjes rijden gevonden en daar een aantal nachten doorgebracht. Gewoon geparkeerd wordt ik ook hier regelmatig aangesproken en dan volgt er meestal een praatje over de reis en zo en of ik nodig  wat nodig heb, nou zeg ik tegen de eigenaar van de canam ik heb nog een ritje omhoog nodig in jou canam… Zo gezegd zo gedaan we vlogen gewoon zigzagend omhoog en naar benden wel een keer of drie daarna driftend over de rotondes werd ik weer met haar en ogen vol zand afgeleverd bij de toyo.. Wat een power zo’n ding.

De volgende dag werd ik uitgenodigd voor lunch in een VIP camp.

Later op de middag ging de groep vrienden en familie verderop het duin gebied in op weg naar de “half moon” op de vraag of ik meewilde antwoorde ik volmondig ja. Ik stapte eerst in bij een jeep LJ, precies dezelfde die ik een aantal jaren terug zelf ook heb gereden.

Het was een hele rit met af en toe enorme afdalingen.

Aangekomen bij de voor Liwa gangers bekende plek is het de kunst de hele halve maan te rijden. Dat is alleen weggelegd voor de meest krachtige machines .

             Half Moon Dune de verzamelplek bij zonsondergang

Op de weg terug zittend in een andere jeep met de nodige stofbescherming rijdt een van onze groep zijn band eraf. Echt voorbereid daarop waren ze echter niet. De auto viel van het iele krikje af zo met de schijf in het zand. Ook had de betreffende auto geen reservewiel. Uiteindelijk na een half uurtje prutsen was het uiteindelijk toch gelukt.

Ook in VIP camp nr 4 werd serieus gesleuteld, een gebroken klepveer moest worden vervangen. Er werd even op en neer gereden naar Dubai voor materiaal en gereedschap. Uiteindelijk toch niet de juiste klepveer, gelukkig verkochten ze hier in “garage lane” complete sets veren dus werd besloten alle 16 klepveren maar te vervangen iets wat toch wel iets meer dan een uurtje duurde.

Ik ontvlucht het geweld en de omstandigheden wel even, de dagen waren me te lang en overdag te warm, ik besluit om een paar dagen naar de kust te gaan op zo’n 130 km en dan 30 dec voor de “hill climb” weer terug te rijden. Weer terug besluit ik via de achterdeur (dat wel) ook de bult op te rijden om te genieten van het uitzicht.

            Als je omhoog gaat moet je ook weer naar beneden….

’s Avonds kijk ik naar het geweld wat probeert ze snel mogelijk de bult op te rijden, deze avond zijn er de klasse’s V8 turbo en 6 Cil Nos (nitro). Er vliegen diverse deelnemers over de kop, een mist de finish door niet tussen de palen door te rijden en diverse motoren worden vlak na of op de start opgeblazen of geven de geest.

                    Moreeb Dune Hill Climb

So, been there, seen it, got the sticker…

Wordt vervolgd.

Nico

Nog wat plaatjes…

3 gedachtes over “LIWA…

Plaats een reactie