Tabuk (een provincie in KSA)

We naderen Al Ula een “tourist hot spot” voor Saudi Arabië, we zien ook gelijk al diverse overlanders op de bekende plekken staan. Bij “Elephant Rock” bijvoorbeeld, we kijken het beide even aan maar deze plek vinden we verre van geschikt om te kamperen. We zoeken even verder en belanden ergens vlak achter het “Winterpark”. Geen idee waarom het zo heet maar het is een bezoekerscentrum waar je allerhande tours kunt boeken en de desbetreffende shuttlebussen vertrekken ook vanuit daar. Onze plek is uiteraard alleen met 4×4 bereikbaar zodat we ongestoord even lekker kunnen douchen. Onze douchepomp hangt in onze was emmer en bevat ongeveer 7 liter lauw warm water, da’s nog eens wat anders dan het gemiddelde waterverbruik van een regendouche dat ongeveer 10x zoveel is.. Maar genieten dat we doen van deze 7 liter.

 

We checken online even of er nog plek is om een bezoek te brengen aan “Hegra” oftewel Madain Saleh ,het is een oude stad die vroeger aan een belangrijke karavaanroute lag. Het bestaat uit 81 rots tomben die waarschijnlijk zo’n 2500 jaar oud zijn.

We wilden eigenlijk over twee dagen pas gaan maar dat blijkt al vol te zitten, ok dan gaan we de volgende ochtend gelijk maar. Als echte toeristen worden we samen met lotgenoten vervoerd in een touringcar waarvan de chauffeur continu op zijn telefoon kijkt, er wordt live naar een cricketwedstrijd gekeken. Hij zal dus wel uit India of Pakistan komen, geloof niet dat Saudi’s cricket spelen. Na een ritje van 20 km komen we bij een visiterscenter aan waar we hartelijk welkom worden geheten met een drankje en dadels. De volgende bus staat alweer klaar. Je kan ook een tour boeken in een oude landrover of zelfs met paard en wagen worden rondgereden maar beide leek ons geen optie. De landrover leek ons te riskant en voor het paard vonden we het zielig. In de bus dan maar weer, de rondrit gaat langs 4 plekken. De gids doet zijn riedeltje en de foto’s en selfies worden gemaakt.

Het kwam allemaal een beetje gehaast en te gemaakt over, conclusie wel aardig maar niet voor herhaling vatbaar. Voor ons was dit zeker geen “must do”. Terug naar de stad, we gaan weer naar ons vaste wildkampeer stekkie, de volgende dag maken we nog een wandeling door Al Ula “old town”.

Nou dit is wel heel toeristisch en het kan ons niet echt boeien, veel te gemaakt, we gaan naar de supermarkt voor boodschappen en vertrekken richting de off-road routes die nog voor ons liggen in de provincie Tabuk. We passeren de bekende “Rainbow Arch”

maar waar iedereen vandaar terug rijdt gaan wij door. Komen we nog bijna vast te zitten in een lullig mul stukje zand, er zit niks anders op de banden af te laten lopen en met beide sperren erin kunnen we onze route vervolgen. We kamperen bij een prachtige rots met boog. Tijd voor bier.. alles 0,0 natuurlijk.

De natuur hier is overweldigend en afwisselend. Vanuit landschap met de meest uiteenlopende rotsformaties belanden we in “Wadi Disah” een fraaie soms wel erg smalle route. Er is veel water in de wadi op moment dat wij er doorheen rijden.

We gaan op weg naar de grootste stad in het noorden Tabuk om nog eenmaal boodschappen te doen. Het is lastig een geschikte kampeerplek te vinden maar uiteindelijk lukt het toch. Vlak bij ons strijkt nog een groep Saudi’s neer om koffie en thee te drinken. De groep bestaat uitsluitend uit mannen zoals zo vaak. We krijgen Arabische koffie vele zoete koekjes en daarna thee, dat schijnt de gebruikelijke volgorden te zijn. We worden uitgenodigd om te slapen en te eten maar dat wimpelen we af. Na veel aandringen gaan we wel op een ontbijt uitnodiging in omdat we toch ook wel nieuwsgierig zijn hoe de mensen wonen. De coördinaten wijzen ons naar een afgesloten compound waar grote villa’s staan. De bewaking neemt zijn taak iets te serieus en na 20 minuten in de kou te hebben gewacht en wat heen en weer geapp en gebel besluiten we te vertrekken. Zo laten we niet met ons sollen. Terug naar onze laatste routes.

In deze regio is een mega maar dan ook mega groots project aan de gang genaamd “Neom City” een stad en regio van de toekomst. Diverse delen worden al afgezet het kilometerslange hekken en het is een grote bouwput op sommige plekken. Honderden kiepauto’s rijden af en aan. Over enkele jaren zal het wel gebeurd zijn met het vrije rijden hier in de regio en zal alles wel natuurgebied worden meestal alleen toegankelijk voor de “happy (rich) few”. De laatste route korten we in en rijden rechtstreeks naar de weg die ons richting de grens brengt. Het is mooi geweest in Saudi-Arabië. Op naar Jordanië

Groet Nico & Joska

Wordt vervolgd

Plaats een reactie